Dobrý den,
potřebovala bych radu nevím jestli jsem u Vás správně s dotazem.
Bydlím na vesnici a chovám psi, chodíme na procházky do polí. Nechodim do
lesa protože mám strach z myslivců. A holky občas chytnou stopu na poli
nebo viděj srnu ,zajíce a běhají i dost daleko. I když je nemůžou nikdy
dohonit jsou to velky plemena mají 70kilo každá. Tak se chci zeptat, jestli
mají myslivci pravo zastřelit psa na poli, když jsme mimo les. Je pravda, že
všude na poli mají posedy.
Děkuji Eva Čekalová
Mezi polem a lesem není v tomto případě žádný rozdíl,jedná se prostě o honební pozemek…je potřeba se v tomto ohledu chovat zodpovědně a to myslím pro obě strany......jak majitelé psů tak i samotní myslivci…zatímco vašemu pejskovi štvaní zvěře působí potěšení a radost…štvané zvěři působý velký stres a například v zimním obdobý obrovský ůbitek drahoceně nastřádané energie..tento fakt je potřeba si uvědomit a promítnout ho do svého zamyšlení. Samotný odstřel toulavého nebo volně pobíhajícího psa nebo psů není žádná jednoznačná a jednoduchá záležitost. Musejí být splněna všechna daná pravidla která podrobně i když neštastně popisuje záko. 200 od obydlí je jen zlomek. pes musí evidentně štvát zvěř,ulovit toulavého nebo pytlačícího psa nemůže každý řadoví myslivec ale pouze myslivec který vykonává funkci myslivecké stráže což v honitbách do 1000.hektarů zastávají zpravidla 2. místní myslivci, z důvodu rozlišných okolností které vedou k usmrcení psa mysliveckou stráží by měla být přivolána policie,pak následují výpovědi svědků, majitele psa samotného myslivce který psa usmrtil.........spousta papírování,problémů a nakonec i samotný myslivec končí v očích laické veřejnosti jako ten nejhorší.........ano jsou mezi náma tací kterým to působí potěšení že psa mohou zastřelit..........ale myslím si že jich mnoho není......já sám bych to rozhodně nikdy neudělal i když bych věděl že právo a zákon je na mé straně, sám sem majitelem dvou bassetů. druhá věc je taková že bydlím na malé vesnici takže všechny psy kteří u nás žijí dobře znám a rozpoznám a vím který ke komu patří. Jednou za svou 10.letou praxi jsem řešil problém pytlačícího psa.......byl to vlčák a jeho páníček ho běžně pouštěldo lesa na proběhnutí.....v měsíci lednu jeho neukázněný pejsek strhnul před míma očima ( asi 250metrů)…srnu psa jsem mohl zastřelit ale zastřelil by někdo psa sousedovi který bydlí o dva baráky dále????..........já rozhodně ne........vzal jsem tedy strhnutou srnu a šel k dotyčnému majiteli,byl jsem u něj ještě dříve než jeho pes…zazvonil jsem pěkně pozdravil a strhnutou srnu jsem mu položil na schody........řekl jsem mu co a jak ,zprvu nevěřil ale když během několika málo minut se oběvil jehu pes a měl mordu plnou chlupů a krve ze strhnutáho kusu – nakonec uvěřil. kus jsem mu daroval a vyinkasoval od něho částku 5000,– kcz za škodu kterou jeho pejsek způsobil…byl jsem sám překvapenej že bez dlouhého namítání na dvakrát zaplatil od té doby jeho pejsek už k lesu neběhá......neberte to tak že je to vlastně štastný konec příbehu – opak je pravdou je to smutný .....celý příběh je smutný protože na začátku byla smrt neviného zvířete a věřte tomu že byla krutá a bolestivá a toto by měli neposlušní majitelé psů mít v podvědomí......záměrně píšu neposlušní majitelé protože právě o nich to je , o jejich přístupu k této né moc populární problematice. přeju vám pevný řemen ( vodítko ) a zodpovědné rozhodování.
Proč myslite že je rozdil mezi polem a lesem zvěř je všude.
Před několika roky mi zastřelil 70ti letý myslivec chovnou fenu irského
vlkodava, která přeskočila plot a volně pobíhala po poli, takže jsem se
o tuto problematiku zajímal. V té době platilo, že myslivec může
zastřelit pobíhajícího psa či kočku v případě, že pobíhá bez dozoru
v honitbě a je vzdálen více jak 200m od nejbližšího obydlí.
Myslím, že tento zákon platí dodnes.