Hunting-shop FÓRUM » Kynologie » Plemena psů » Myslivecká kynologie: Alpská braka jezevčíkovitá - výběr štěněte
Braka má velmi dobrý orientační smysl a je důsledná při naháňkách.
Jak vybrat štěně a kdy začít s výcvikem se dozvíte v následující videoukázce.
publikováno 01. 03. 2011, 14:11:28
Počet zobrazení: 1633
Gábino, hezký den.
Braka „odstartovala“ v naší internetové TV VideaPro.cz seriál, který
chce představit všechna plemena vhodná pro myslivce a lovce. V současné
době proto předstvavujeme další plemeno / Welššpringršpaněl /. Jakmile
bude jakákoliv zajímavá akce o které se dovíme nebo budeme pozvaní a bude
se týkat „Braky“ můžete se těšit na další reportáž.
S pozdravem
VideaPro
dobrý den , chtěla bych se zeptat na další pokračování dílů ???
Alpský jezevčíkovitý braky,
stále sem chodím a nic......děkuji
Díky za info, ozvu se do e-mailu.
To číslo je samozřejmě moje a mail také.:))))
Terezko,spojení samozřejmě mám,ovšem raději bych ,pokud by to šlo
napsat mi mail.
Pořádám již čtvrtý ročník srazu Radilů(i když letos prvně ne pod
hlavičkou časopisu Myslivost) a na něm bude opět mít krátkou přednášku
a ukázku výcviku loveckých psů právě pan doktor Šonka.Pokud budete mít
zájem,tak termín je
27–28–29.května v kempu Orion v obci Roudná která je nedaleko
Tábora.
A ještě ten mail. dakslkopov@seznam.cz a
číslo-723 150 306.
Děkujeme za pochvalu stránek a bedeme se těšit třeba na setkání
v Roudné,kde budou i Videapro. Kynologii zdar!!
Dobrý den
Pane Konvalina velmi mne zaujali vaše videa o Brace a také nemoci psů jsou
moc pěkně zpracované. Do poradny na těchto stránkách jsem dávala dotaz na
paradentózu, kterou trpí náš Irčan. Chtěla jsem se zeptat, jestli by bylo
možné nějak získat kontakt na veterináře, který hovoří o nemocech psů
na Videapro snad by mi mohl poradit.Opravdu dobrých veterinářu je málo.
Držím palce do další práce. Úroveň stránek a prezentace kynologie touto
formou je na českém internetu vyjímečná.
Děkuji
Janečková
Na tento výcvik nemusí být jen braka.To funguje na každého malého psíka který se pohybuje v pohonu.Pokud to vůdce chce.
Aj ja som mala predstavu, že keď budem mať nového psíka tak si ho
naučím na píšťalku…ale môj pes mal na to našťastie úplne iný
názor…na milú píšťalku sa mi vykašlal a spoliehal sa na svoj čuch a
orientáciu a píšťalku nosím na krku iba ako ozdobu, lebo je fakt
pekná:-)))!
Na poslednej spoločnej poľovačke ma pobavil jeden pán, ktorý mi hovoril ako
videl môjho psíka duriť diviaka a aby som ho tam čakala…Keď som mu
povedala, že on si ma nájde veď má na to nos tak mi nechcel veriť…Kazan
nás dobehol po pár minútach ako sme kráčali k chate…a v očiach toho
pána bol úplne úžasný lebo si ma našiel:-)))!
Ahoj Pavlíku, tenhle díl se mi osobně líbí víc než ten první, a jen tak dál… Chtěla jsem Ti jen říct, že ta zásada, schovávat se a trénovat orientaci braky už odmala, to jsou Tátova slova a měl pravdu, je to základ výcviku už od štěněte, posiluje se tím orientace a i vztah se svým psem, pes si má hlídat mě a ne já jeho.....spousta začínajících vůdců to neví, Táta svoje psy nepřivolával, vždycky se mu vrátili, těším se na další díl…
Pro Petra zvaného Hanoverák!
Jsem rád že jsi se ozval.I o Tvém plemenu se bude točit.Je to běh na
dlouhou trať,ale na všechny se dostane.Vzpomínám na tvoji ukázku práce
vůdce barváře a psa.Bylo to úžasné a nedá se na to zapomenout.Radost
pohledět na dva kamarády,jejich vztah,soustředěnost a ohromnou práci.Jen
jsem tiše sledoval…
Jsi hodná.Ozvu se a rád tě a Kazánka uvidím.I když mu ten sex až tak nejde,těším se na štěně od něj.S Petrem jsem včera mluvil,smál se ale pokud bude-nechá mi ho.
Ahoj kamaráde.Nelituj.To je pozdě a uvidíš,že se vše v dobré obrátí.Horší je ta Erika.Tiéž som poznal ,že má nad námi nadvládu.Ale čo už teraz?????
Vidíš Jurko, si moja prvá obeť a ešte k tomu spokojná obeť…:-)))! Pre Pavlíka – idem pozrieť ten článok o zvolávacom rohu a keby bolo treba vybaviť oboru na Slovensku kde by sa mohla točiť práca psíkov tak sa hlásim a vybavím!!!
Pozdravujem p.Konvalinu.Ja som jedna z prvých Erikiných obetí na tejto
stránke.:-))).Teda aspoň si myslím,lebo pri nej si človek nemôže byť
ničím istý.:-))).Je to výborné.Teším sa na ďalšie časti.Ja zatiaľ
odborne moc reagovať nemôžem a tak sa zameriam na nasávanie vedomostí
práve z tejto stránky.
Veľa dôležitých vecí som pri výbere svojho ,vtedy ešte šteňaťa
preskočil,čo by som mal podľa všetkých svetských zákonov ľutovať.Pravda
je,že v niektorých situáciách je to strašne poznať a veru sa aj
pristihnem že to ľutujem.Myslím to unáhlenie.Ale už sa stalo,je to pre nás
výzva a ja svojho psa nevymením,nepredám za nič na svete.Držím sa hesla
všetko zlé je na niečo dobré a doteraz sa mi to vždy v živote
potvrdilo.Tak ešte raz pozdravujem daxlkopova,Erika 70 a všetkých
priaznivcov poľovníckej „gynekinológie“.:-))))
Pro JIrku.Bude to možná složité,braka není ohař a jde dál.Ovšem pokud se nám to povede,bude to supr.Chci ukázat jak pomoci pejskum kteří mají sklony k oznamování,jak pomoci pejskům v nahánění,jak se pokusit probudit hlasiče,jak na odložení, které mě vždy trápí,neboť nejsem na tyhle věci dost důsledný,no zkrátka nějaké ty věci musíme točit v přírodě.Né vždy nás vezmou myslivci mezi sebe.Nedivím se-bojí se.Ale věřte mi přátelé,tímhle projektem ukážeme že nejsme jen lovci,že nám nejde o maso,že je nás velká většina slušná a holt pár lumpů co nám dělají špatné jmeno jsou všude.Tedy nebojte se reagovat,vzít nás třeba do pohonu,na hon na kachny či norování.Nemyslivci budou na nás koukat uplně jinak.Jen je jim třeba otevřít oči!!
Co se týká práce v obůrce-ano musíme na Slovensko.Jedině tam můžeme natočit tuto část výcviku.Bude to náročné,ale diváky nezklamem.Bude ti ti Jirko stačit??
Peter,já myslím že mluvím docela dobře.Ovšem bude maličko problém – jazyková bariéra.Když jsem dělal v roce 2005 v Tatrách na polomech,byl se mnou mladý operátor a tomu jsem musel překládat.Bohužel.Mě to problém nedělá,kupuji si Vaše knihy,ve Slovenčtině čtu Mráze,zkrátka jsem stále Čechoslovák.Tak že asi tak.Jsem rád,že se Vám kamarádi na Slovači video páčí a budu se snažit Vás nezklamat.I když u Vás jsou bohužel jiné možnosti na výcvik a domnívám se,že i pejsky máte díky tomu o něco lepší. Můžete se vždy i pod videem vyjádřit.To, co vidíte,jsou moje soukromé zkušenosti a postřehy.Někdo může mít názor jiný a tak je ho třeba napsat,ať můžou ostatní čerpat něco do začátku.Horidóóó
Pavol, som rad, ze sa vobec aspon nieco pre AJD robi aj takouto formou. Skus, prosim ta, rozpravat pomalsie…Viem, trema, ale je to len kamera…
Čau Pavle,
ve videu vypadáš „velmi seriózně“. Myslím, že bys mohl od hodiny
nastoupit na Nově jako zprávař i se psem místo Voříška – :-) :-)
Píšeš, že pojedete na Slovensko točit do obory. Natočit pěkně
nahánění bude asi dost náročné a pokud se pustíte až „tak daleko“ a
natočíte i stavění … tak to by bylo něco !!!
Pokud bys v tomto počinu potřeboval s něčím píchnout, dej vědět, mám
na Slovensku nějaké všehoschopné známé.
Držím palce Jirka.
Erikio,dnes by měl článek pod názvem svolávací roh přistát v článcích na těchto stránkách.Tam může stejně jako já psát každý svoje postřehy a příběhy,zkrátka vše, co ho napadne a má něco společného s myslivostí!!!!
Milanko ahoooj! :-)))) Vieš ja som skoro všade tam, kde sú psíkovia…a hlavne daxlíkovia! Na máj a tvoju návštevu sa teším aj ja!
Jako jsem psal už při prvním videu,moc děkuji za to co pro psi děláš a už se těším na další video…a pro Eriku – ty holka jedna slovenská ty jsi všude,už se těším na květnovou návštěvu u tebe a Kazana…
Pavle, opravdu velice zajímavé.Těším se na to až pejsky uvidím v přírodě.H
Ahoj Pavle díky za to co děláš a smekám před tebou.Ač nejsem vlasníkem braky,ale barváře s potěšením sleduji tvá videa,vždyť naši mají psy tolik společného.Pes má pět let a nikdy jsem ho nepřivolal,ať si mě hledá,kolikrát už to bylo malé trauma,ale nechal jsem ho být,někdy ho potajnu sledoval z vyvýšeného místa a když už si fakt nevěděl rady tak zalomil větvičku nebo potichu zakašlal,hned se chytil.Dnes po tolika letech vidím,že se to stokrát vyplatilo,neexistuje aby si mne nenašel.Takže ještě jednou dík a Horidó
Dík za odpoveď. Vieš nemám žiadnu skúsenosť s rohom a ani som to na žiadnej spoločnej poľovačke nezažila tak preto ma zaujíma ako to vlastne funguje a ako sa s rohom pracuje…Na článok o zvolávacom rohu sa už teraz teším. A na Slovensku všetkým hovorím o týchto stránkach a dávam im na ne odkaz…:-))))!!!!!
Erika,tedy prvně o píšťalce.Když pominu,že svolávací roh byl v dávných dobách například na zkouškách povinný,pak to že tradice nám vůdcům honičů říká pokračovat v nich,tak musím ještě napsat,že pokud správně na roh umíš a stojíš na dobrém místě a při dobrém větru,slyšíš svolávací roh i na víc jak troufnu si říct tři km.Práce honičů v leči a u Vás v pohonu je oproti ostatním plemenům kteří se v pohonu také používají trochu jiná.Pes pracuje samostatně,zvěř hlasitě štve a hlavně dobrý a zkušený pes nahání.Pokud bude neustále rušen pískotem píšťalky,bude neustále vyrušován od práce,a hlavně-pejsek si zvykne na to,že si ho stále hlídáme a on si nebude hlídat nás.Hranicí zvuku píšťalky projde,nebude ji slyšet a pokud nebude umět najít svého pána po stopě,bude ztracen.Je tedy lepší od mala si ho nehlídat píšťalkou,ale nutit ho,ať si hlídá pejsek Tebe.Bude se dříve vracet z nahánění,neboť bude dělat kontrolu kde že ten páníček je.Pokud bude pejsek zvěř vyhledávat a žádná v pohonu nebude,použiji svolávací roh .A ten je opravdu hodně důrazný.Pejsek práci ukončí a můžete jít na další leč.Na těchto stránkách v článcích bude brzo otištěn článek o svolávacím rohu.Tam ti to popíšu jistě podrobněji..A tak proto propaguji aby pokud je pes při práci,byl používán svolávací roh a to pro lepší orientaci v pohonu a pak na konci pro rychlejší návrat.Jsem rád že to sledujete i na Slovensku a těším se na další dotazy,chválu:))))) ale i možná kritiku.Psíků zde bude představeno víc.Ale když jsem s tím začal-první musí být braka. Horidóóó
Pavlíku, parádička!!! Už teraz sa teším na ďalší diel…Máš môj veľký obdiv za to čo robíš…Je potrebné čo najviac propagovať takých úžasných psíkov ako sú braky a ty si zvolil veľmi dobrú cestu. Teším sa na diely, ktoré budú v teréne…kde psíkovia ukážu svoju robotu! Myslím, že tieto videá majú rozpútať aj diskusiu…a tak mám otázku:„Aký je rozdiel v privolaní psíka píšťalkou a zvolávacím rohom?“ Hovoril si, že psík si má nájsť majiteľa sám, s čím ja úplne súhlasím…Neodporuje si to potom, že píšťalka nie a zvolávací roh áno? Nemám žiadne skúsenosti so zvolávacím rohom a preto ma to zaujíma…Keby si mi mohol vysvetliť ten hlavný rozdiel medzi privolaním psíka píšťalkou a rohom…Asi najlepšie by bolo vidieť to naživo…Mohol by si to zakomponovať do nejakého ďalšieho videa. Dík za odpoveď!
Petře,není to uplně jednoduché.Hádáme se u natáčení,požíváme
čaj,kouříme doutníky a hlavně to pak stokrát pouštíme aby to bylo
k něčemu.Nejsem herec a přesto že mám hubu prořízlou a až tak se
nestydím,přesto mě kamera vždy rozhodí.Ovšem neudělat to pro braky a
jiná lovecká plemena když mám tu možnost,by byl hřích.Tedy další díl
bude už hodně akční a asi pojedem na Slovensko natočit práci pejsků do
obory,neboť jak sám dobře víš jako vůdce honiče,že zde to bohužel
nejde.Je to pouze ku škodě psíků,neboť se bez ostré přípravy dostávají
mnohdy do nebezpečných situací které často končí zabitím pejska.Ve
cvičné obůrce se učí na černé že není důležité se bezhlavě na ní
vrhat,ale šikovně stavět,nahánět a hlavně si dávat pozor.Tohle ovšem
tzv.ochranářům nedochází a bohužel připravují našim kamarádům
krušné chvíle jak pod povrchem,tak na něm.Dej hloupému klíč od záchodu a
nenechá tě vys..t :))))))))
Dik za pochvalu a samo sebou-Horidóóó
Ahoj Pavlíku, paráda jen tak dál pokračuj, škoda jen, že na každej díl musim čekat celej měsíc, ale už se moc těšim až si všechny ty díly stahnu a pustim si to celý. Jenom pochvala za to co děláš a že ses do toho vůbec pustil. Myslim, že spousta začínajících kynologů ti za tento materiál bude vděčná. Myslivosti zdar a brakám zvlášť volám Horidóóó